1. iPod
Wat kan er anders op één staan dan het übermodische personal-data medaillon van Apple? Natuurlijk, ook vóór de introductie van de iPod in 2001 luisterden we naar muziek. Op de radio bijvoorbeeld, of op onze cd-walkmans of onze stereo-installatie. We kozen ‘s ochtends zorgvuldig een paar goeie conceptalbums uit ons cd-rekje en dat werd dan soundtrack van die dag.
Eind jaren nul luisteren we altijd, overal naar álles. In de auto, op de boot, tijdens het hardlopen, op het strand, in de bergen, bij de tandarts.
Met de evolutie van het apparaat kregen we duizenden datafiles, vakantie-foto’s, videos, scripties, agenda’s, adressen en een rekenmachine onder één handige witte knop. Van een hele geile mp3-speler met matig geluid ontwikkelde de iPod zich via een geil multimedia-apparaat met te donker touchscreen, naar een hele geile telefoon zonder bereik. De witte oordopjes werden het definitieve mode-accessoire gezegend door style-meisters aller landen.
Maar de culturele impact was niet alleen cosmetisch. Met de introductie van de iTunes Music Store maakte Apple duidelijk dat in het post-Napster-tijdperk heus nog geld verdiend kon worden met muziek. 99 cent voor een liedje werd de nieuwe standaard en terwijl platenwinkels sluiten werd Apple zo rijk van de enorme hoeveelheid Shuffles, Nano’s, Mini’s, 3, 5 en 5 Giegs dat ze overal leuke winkels openden. En wat te denken van de filosofische ramificaties van de onmiddelijke beschikbaarheid van Alle Muziek Aller Tijden, bring-your-own-iPod party’s, en de inspirerende shuffle-functie?
Zoveel hipheid roept natuurlijk afgunst op. En destructiedrang.
Maar hoe gaat een apparaat dat zozeer het début-de-siècle heeft bepaald het nieuwe decennium overleven? Nog kleiner worden? Een Tablet PC? We weten het niet, we kunnen niets anders doen dan aftellen.
Hoe jaren nul is de iPod precies? We hebben het even op een rijtje gezet in een handig schema:
Jaren negentig equivalent: Filofax, piepers, Nokia
Jaren tien equivalent (voorspelling): aUgmented zonnebrillen, aNti-geluid, TV-B-Gone, robots
Ook gesignaleerd: Blackberry, widgets, netbooks, wuppies, intercapping
Lezersvraag: Hoeveel iPods en/of iPhones heeft u er doorheen gedraaid in de jaren nul?
6 reacties
Ik moet bekennen: ik ben bij iPod 3 én 4… Nummer 1 werd gejat, nummer 2 ging stuk en toen kreeg ik bij het verlengen van mijn telefoonabonnement een shuffle én een classic cadeau. Nu alleen nog een iPhone!
Wow leuk gratis Ipods! Ik heb gewoon 5x gekocht.
2 eerste generatie Shuffles (eentje kwijt, snel vervangen)
1 mooie groene Ipod mini, de allermooiste ipod aller tijden
nog een Ipod mini want nu met Nike+,
toen een iPhone.
en ik ben denk nog lang niet klaar d’r mee.
Ik gebruik nog steeds de Ipod die ik in 2005 in Hong Kong heb gekocht. Het opladen verloopt wat moeizaam, maar verder doet ‘ie het nog prima. Best bijzonder, want ik gebruik m elke dag. Vooral voor podcasts. Mijn 18-jarige klasgenoten op de kunstacademie hebben natuurlijk veel modernere, snellere, mooiere, betere Ipods en beschouwen oordopjes als een permanente accessoire, zoals oorbellen of een tattoo. Ze luisteren al-tijd naar muziek. Ook tijdens gesprekken met docenten of tijdens het telefoneren of tijdens een film. Zelfs als grote Ipodfan vind ik dat toch vreeeeeeeeemd.
Vooral het clickwheel maakt de iPod een briljant apparaatje, echt niet alleen het design.
http://electronics.howstuffworks.com/ipod4.htm
Voorspelling: in de jaren 10 gaan we content streamen naar de iPhone via cloud computing.
heeerlijk. ik zou er zo graag een bijnemen voor mijn backup telefoontje. Maar dat is wel erg erg.. nog. :D
Ehm… mp3 spelers op USB stickies waren er al veel eerder. Inclusief het uitzenden naar een radiofrequentie zodat je een radio kon gebruiken voor je MP3’s.
Maar wat er met de eipot goed ging was de ‘geil, zo’n ding wil ik ook’ factor. En de iTunes store, want dat is wat je eigenlijk op Nr. 1 moet zetten hier.
Maar ik vindt het eigenlijk te ouderwets voor woorden, zo’n eipot. Je wilt toch gewoon via je Internet naar zowel je thuiscollectie als last.fm of shoutcast streams etc. luisteren?
Voorspelling: in de teens worden eipotjes vervangen door mobiele telefoons (of eigenlijk PDA’s die kunnen bellen).