zondag 29 november 2009, 10:00

33. Sex and the City

Aan het begin van de jaren nul waren vrouwelijke heldinnen zoals Ally McBeal of Bridget Jones vooral onhandig en aandoenlijk, maar al snel werden ze onder de voet (in peperdure schoen) gelopen door de vier vriendinnen uit Sex and the City (SATC). Al shoppend en cocktails slurpend paradeerden de thirty-somethings door New York City, terwijl ze schaamteloos al hun relatie- en sexproblemen met elkaar deelden, en daarmee met ons.

Net als met Friends wilden we er meteen bij horen. Net zo stijlvol als Carrie, zo sexy als Samantha, zo ad-rem als Miranda en zo grappig als Charlotte. En meteen pasten we met kinderlijk plezier de groepsdynamiek toe op onze eigen vrienden: “Dan ben jij Samantha, en ik Carrie.” “Maar ik wil Samantha helemaal niet zijn! Vind je mij zo’n sloerie?” “Oh, ik wil Samantha wel zijn, die heeft tenminste veel sex!”

En we gingen onderling (nog) veel meer over sex praten. Want als er één serie is geweest die seks in alle soorten en maten uit de taboesfeer heeft gehaald, dan is het SATC wel. Alles kwam ter sprake, van dildo’s en one night stands tot trio’s, mannen die niet willen, SOA’s, fetisjisme en de smaak van sperma. Nou ja, bijna alles: homosexualiteit bleef, zoals wel vaker in Amerikaanse series, opvallend onderbelicht.

Naarmate de serie vordert gaan de onderwerpen dieper: relaties tussen oudere vrouwen en jongere mannen, verhuizen naar suburbia, alleenstaande moeders met een carrière, borstkanker krijgen en overleven en onvruchtbaarheid. Maar bovenal is SATC het sprookje over de prinses Carrie die van haar baantje als columniste designer outfits en Manolo Blahniks kan betalen. Was het maar waar…

De serie stopte in 2004 en werd naadloos opgevolgd door Desperate Housewives met grofweg dezelfde constellatie van vier vrouwen, maar dan getrouwd. De onvermijdelijke SATC film die er uiteindelijk in 2008 kwam (na veel doen-ze-het-of-doen-ze-het-niet van de hoofdrolspelers) gaf ons precies wat we wilden: een modeshow, een bruiloft en cosmo’s. Toch waren we een beetje teleurgesteld; de sprankeling was verdwenen.

De mannen uit de T50vdJ0 redactie liepen niet meer warm voor de SATC: The movie, die zijn ondertussen andere series gaan kijken. Terwijl dat toch eigenlijk het knapste was: SATC was een vrouwenserie die je als stel samen kon kijken, vanwege het vrouwelijk schoon en het hoge sexgehalte.

Jaren negentig equivalent: Friends

Ook gesignaleerd: Manolo Blahnik, Prada Tassen, Net5, chicklit

Lezersvraag: Met wie van de vier wil jij een cocktail drinken?

Deel via Twitter of Facebook

13 reacties

29 november 2009
Adrianus

Met geen van de 4, maar als het toch moet, dan met Sarah Jessica Parker. De cocktail bestaat dan uit vitriool, gootsteen-ontstopper en arsenicum.


29 november 2009
simber

Ik wil dus heel graag iets drinken met Carrie, zij een cosmo, ik een oldfashioned en dat ze dan uitgebreid gaat uitleggen hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen, zo rijk worden met een bloody krantecolumn. Uiteindelijk wil ik niets liever dan dat…
Oh, en zíj betaalt.


29 november 2009
Paulina

Wat grappig, zijn er echt veel stellen die SATC samen keken? Ik ging er altijd van uit dat het een übervrouwending was, herstel, een ding voor die vrouwen die het handtassen- en bijpassende schoenen-gen bezitten. (Aangezien manolo blahniks me koud laten heb ik dit duidelijk niet)


29 november 2009
Jeroen

eh… het is homoseksualiteit met KS en niet met een x… ;-)


29 november 2009
IK

Datzelfde geldt voor ‘seks’
:P


29 november 2009
simber

Spellingsoorlog, zo 90’s ;-)
Volgens mij is er een groot betekenisverschil tussen seks (Duitse vrouwelijke professoren met sigaren oreren over verheimelijkte verlangens van het id) en sex (stomend rampetampen op diverse plekken, eventueel met hulpmiddelen). In dit stukje gaat het duidelijk over de tweede variant.


29 november 2009
Flobak

Mmm sex. Ik wil duidelijk Cock-Tails drinken met Samantha. En ik wil dan vragen hoe je kunt lopen op Blahniks, dat lijkt mij nog moeilijker dan geld verdienen met een kollumn.


29 november 2009
Miel

Ik ben voor sex!


30 november 2009
Michael Stivic

Sex en de stad was voor vrouwen, niet voor stellen en al zeker niet voor mannen.

Toen mijn vrouw de film bekeek (die ik voor haar gedownload had; zo werkt dat namelijk) en ik even meekeek bleek het vriendje van de hoofdrolspeelster Mr. Big te heten. Maar dat was alleen maar zijn naam. Hij was helemaal niet groot geschapen.


30 november 2009

Heb de test gedaan en ik blijk Carrie te zijn! Was even bang dat Charlotte er uit zou komen…

En inderdaad: hoe loop je in godesnaam op Manolo Blahniks?? Zeker in New York, met de slechte straten en veel lopen van en naar metro’s en zo…


30 november 2009
Vanessa

Veel de taxi nemen! dat kan in Amsterdam niet (want totale aso’s) maar in NY volgens mij prima.
En: oefenen, oefenen, oefenen (denk ik… ik kan zelf nog niet eens op een hak van 3 cm staan)


30 november 2009

Ik ga een cocktail drinken met Miranda, die nog wel eens een poging wilde wagen een gesprek op te zetten over d’r blackberry ipv over de laatste mislukte date. In Leiden is overigens laatst een wedstrijd hardlopen op hoge hakken gehouden. Op de foto’s heb ik echter geen Manolo Blahetcetera gezien.


30 november 2009
Teun

- “Ik ben voor sex!”
Amen!