32. Máxima
Met onze koninklijke familie is het hollen of stilstaan. Zo moet je het twintig jaar doen met Prins Claus die zijn stropdas afwerpt, een zoen van Beatrix en een op de Olympische Spelen hossende Prins Pils, zo rolden we ineens in één decennium van vreugde naar rouw naar verbazing naar afschuw en werd de familie ook nog met een zut potentiële troonopvolgers uitgebreid. Maar het stralend middelpunt was toch zij: Máxima.
Zijn er Máxima-haters? We kunnen het ons haast niet voorstellen. Ja natuurlijk, haar vader was fout en vroeger was ze misschien een beetje een leeghoofdige party-girl, maar heel Nederland sloot haar al bij het eerste interview in het hart. Omdat ze mooi en geestig was en heel goed Nederlands praatte met een schattig accent.
Máxima, ze heeft ons alles gegeven wat we maar konden hopen: blonde haren en designjurkjes, een sprookjesbruiloft, een brede glimlach en een goed getimede traan en een vrouwelijke troonopvolgster (een man op de Nederlandse troon is nu eenmaal niet zo’n goed idee).
Tussen alle ellende (de dood van Claus, Juliana en Bernhard; Margharita- en Mabel-gate; de verbitching van Bea; het Koninginnedagdrama) was en bleef zij de ideale prinses: aimabel als prins Alexander, zachtmoedig en vriendelijk als Claus, exotisch als Bernhard en intelligent als Beatrix. In de afgelopen tien jaar zorgde ze voor slechts één rel (“Dé Nederlander bestaat niet”) en daarvoor gelden verzachtende omstandigheden.
Op de redactieburelen van T50vdJ0 dachten we nog even dat Máxima niet op de lijst thuis hoorde; dat haar beste jaren nog voor haar liggen. Maar we vrezen dat het anders loopt. Het koningshuis wordt kritischer bejegend en dat zal alleen nog maar erger worden als Willem Alexander ergens in de jaren tien koning wordt. Het Mozambique-verhaal is nog maar een eerste schram. De enige troost die we hebben is dat zij weet dat hij ‘een beetje dom’ is. Kunnen we haar geen staatshoofd maken?
Jaren negentig equivalent: Katja Schuurman
Ook gesignaleerd: Tango, prinsesjes, Maximoe
Lezersvraag: Máxima fan of Republikein?
5 reacties
Maxima heeft ook nog een keer een smart aangereden, toen ze van een opritje kwam oid.
maar verder is ze inderdaad perfectie wat mij betreft. Viva Maxima!
Dat vind ik nou een leuke lezersvraag! Is Maxima nou Republikein of niet.. Dat is natuurlijk de oplossing voor mij..! Dat ze hetzelfde vind als ik: en zo is het leuk geweest, we stoppen bij Beatrix.
Het is wel klaar zo. Al spreekt het feit van de meisjes me aan, maar moeten die nu ook deze ellendige weg afleggen? En al is Maxima de bomb in het Koninklijke Huis. Nee, hier stopt t.
Eert uw ouwe goninginnen.
Wilhelmina, juliaantje en Beatrix. Klaar!
Hoera! Hoera! Hoera!
Ik sluit me geheel aan bij Adrianus. Als je in een republiek woont en je ziet steeds foto’s van een grijze man in een grijs pak die met een ernstig gezicht z’n hand op een stapel boeken houdt, dan ga je vanzelf verlangen naar een blonde koningin met een brede grijns onder een roze hoedje. En dan die foto’s van koekhappende en spijkerpoepende prinsen, elk jaar weer! Wie wil die nou missen?
Psies Marloes. Kijk naar Duitsland… die hebben ook een president. Zien die er nou blij uit? En anders moet je met van die strapatsen als van Berlusconi of Sarkozy leven.
Liever een staatshoofd dat precair moet balanceren op het punt van gedwongen abdicatie.
Als antwoord op de lezersvraag: Geen van twee. Maar mocht de keuze worden afgedwongen met een pistool tegen mijn hoofd… dan liever Maxima en Koning Willem.
Het probleem met een Nederlandse Republiek is dat we dan weer net zo’n nietszeggend ding als Balkenende gaan krijgen als baasje.
Die dingen zijn net als een DJ op een verjaardag; je kunt het niet iedereen naar de zin maken, dus maak je het maar niemand naar de zin.
Maar het koningshuis geeft (los van de returns voor het bedrijfsleven) tenminste houvast voor een paar Hollandsche zaken; de kleur oranje, een feessie waar iedereen graag laveloos raakt, wat tv-momenten die er internationaal wat beter uitzien dan ‘Harry Potter bezoekt…’.
Productiekosten liggen wat hoog, maar ja, de bedragen vallen in het niet als je kijkt waar we nog meer miljoenen aan verstoken, qua ‘leuke dingen voor de mens’.