zondag 15 november 2009, 07:00

47. Uggs, Crocs, Birkenstocks en ander schaamteloos schoeisel

uggBegon het niet allemaal met de Havaianas? Nog niet enorm lelijk, maar wel al misplaatst te noemen. Misschien omdat ze zo schofterig duur waren of helemaal uit Brazilie kwamen, net als Gisele Bündchen en haar Ipanema’s? Maar ineens leek het ons nodig om rubberen teenslippers te dragen op plekken die totaal niet op strand of camping leken. De slipper, vakantietoebehoren pur sang, werd schoeisel voor alle gelegenheden en nu flip-floppen we het hele jaar door, ook als de weersomstandigheden hier nu niet bepaald Braziliaans te noemen zijn.

Woestijn-achtig is het hier ook al niet. Onze zomers zijn nat en onze winters zijn prut. Geen enkele reden dus om in de Kalverstraat rond te sloffen in een paar emmers van schapenvacht zoals de Australische Uggs. Veels te warme zweetvoeten en regenplassen vallen het tere schapenleer van twee kanten aan, maar trouw halen we elk jaar een nieuw paar. Wat de komende tienduizend jaar níet weg zal rottten zijn de onverwoestbare Crocs: vormeloze vergiethompen van plastic, waarin we eruit zien als a-modieuze kabouters, ook al hadden we ze upgepimpt met duizend Jibbitz. De tegenhanger van de hysterische Crocs zijn de al even gehate Birckenstocks; gemaakt van natuurlijke materialen kurk en leder, door melaatse orthopeten in Duitsland. Jezus-sandalen bedoeld voor verplegers en monniken, maar door de Birckenstock Gestapo enthousiast gebruikt als excuus om eens lekker au naturel vieze eeltige voeten onder mensen hun neus te schuiven. Tenzij je ze draagt met geitewollen sokken.

socks

De jaren tien zullen het over een andere boeg gooien. We gaan veel zien op het gebied van het nieuwe lopen: de MBT, de fitflop, de teenschoenen en het blootvoets runnen. Zit misschien niet lekker, maar wel heel gezond. En al dat andere schoeisel kan weer mooi waar het thuishoort: bij de strand- en de ski-spullen, het tuinhokje en in het ziekenhuis.

crocs

Ook gesignaleerd: John Kerry’s flip-flop, in de betekenis van draaikont

Lezersvraag: Aan welke van deze podologische misdaden heb jij je schuldig gemaakt?

Deel via Twitter of Facebook

18 reacties

15 november 2009
Adrianus

Wadde?


15 november 2009

Pfff. Doe mij mijn Meindltjes maar. En goedkope k*ttertjes van de Bristol.


15 november 2009
Paulina

No crocs, no uggs. Wel de nieuwe uitvinding laarzen-in-alle-mogelijke-menselijke-kuitmaten, maar dat is toch moeilijk een overtreding te noemen.


15 november 2009
Flobak

Birckenstocks, jawel. Mat zwarte band, kan ik eindeloos op lopen. Na een paar weken China zijn ze overleden. Ik vind Birckstocks toch 1000 x beter dan de Nineties voorganger de Teva sandaal, dat was toch ook niet fraai.


15 november 2009
Vanessa

ha ha ha! Ik hou dan stiekem weer ontzettend van de Teva. Die van mij gingen heel lang mee (van 1997 – 2003 minstens). Bovendien werden Teva’s vrijwel nooit ingezet in de Kalverstraat, maar enkel in exotische, moeilijk begaanbare omgevingen, waar je ineens niet meer aan het ‘wandelen’ was maar aan het ‘hiken’. Niemand die je daar zag met je lelijke klitteband-monsters. En die Birckenstocks zie je dus gewoon onder rokjes.


15 november 2009
annewiel

havaianas and loving it
overigens heb ik ook geox wandelsandalen. Dit jaar in Spanje gekocht tijdens onze 8-weekse trip door Europa omdat we de timberlands waren vergeten….. Die vind ik toch wel veel beter dan die zwarte teva’s


17 november 2009
miel

Crocs zijn gedrochten. Crocs zijn laars noch schoen. Crocs zijn een parodie van zichzelf, met hun misplaatste fleurige kleuren en lompe neuzen.

Crocs, ik geef het eerlijk toe, draag ik graag binnenshuis. En in de tuin. Lekker praktisch. Ik ben reeds aan mijn tweede paar toe, tussen jullie en mij gezegd en gezwegen. Maar ik loop daarmee niet te koop (deze bekentenis daargelaten). En ik ben zeker niet met mijn Crocs buiten het huis te betrappen. Ben je mal.


18 november 2009
Ton

Birkenstocks waren er al in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Ik mis in de opsomming van (dit soort) fout schoeisel nog de dure plastic sandalen van Teva.


19 november 2009
simber

Ik hoor vaker dat Birkenstocks al bestonden. Dat is natuurlijk waar.

Maar dit: http://www.chiakikuriyamashrine.com/Chiaki_Posing/birkenstock_3_KL.JPG
en dit: http://www.kitmeout.com/blog/2006/02/07/40/
en dit: http://stylefrizz.com/200803/birkenstock-shoes-fight-against-breast-cancer/
bestond echt nog niet. Ik bedoel: in de jaren nul werden Birkenstocks van schimmelvoetig verpleegstersschoeisel tot high fashion.

Teva’s zijn een beetje op het randje. Ik vind ze zelf erg 90’s, zelfs eigenlijk het jaren negentig equivalent van deze trend. Maar erg zijn ze inderdaad wel. Tering, wat heb ik een blaren gekregen van die k*tdingen.


19 november 2009
Peach

En wat te denken van hét studentenvrouwenschoeisel van de jaren nul, de indianenschoen? Hier in de UB loopt iedereen met van die lage, hakloze suede schoentjes met lange slierten eraan of de hoge laarzenversie, met franjes die meebouncen tijdens het lopen. Vlechtje om je hoofd en de pocahontas-look is compleet.


19 november 2009
lina

we hadden ook nog de zweedse klomp,(houten zool,lederen bovenkant) de gruwel voor zwakke enkels,ook op de fiets levensgevaarlijk!


19 november 2009
Anne

Eigenlijk moeten jullie de minetonka’s er ook bij schrijven. Die horen er wel bij. Dat zijn die indianen schoentjes.


20 november 2009
Annette

“pedologische”
Bedoelen jullie soms ‘podologische’?


20 november 2009
Miel

@Annette: dat is precies wat we bedoelen! Excuses aan de gehele podologische beroepsgroep, we hebben het aangepast.


20 november 2009
Annette

@Miel: daar zullen ze blij mee zijn :)


22 november 2009
Flobak

ik denk dat die klompen en klompjes ook heel erg jaren 10 worden. In Berlijn heel veel Dr. Scholls gezien. Ze maken zo’n herrie :(.


27 november 2009

Birkenstocks en al het andere lederen schoeisel gaan schimmelen bij langdurig verblijf in de (sub)tropen. NIETS is ERGER dan schimmel te moeten schrapen van je birkenstock. Ik ben dan ook een groot voorstander geworden van: de nepcroc. Want waarom zou je meerdere tientjes uitgeven voor een plastic schoen die je ook voor 8 euro kan scoren? De nepcroc kan mee onder de douche op plekken waar je anders voetschimmel oploopt; kan mee in de rivier waar je slippers met de stroom wegdrijven; en is in elke cultuur even weinig charmant. Heel egalitarian.

@Flobak: ik heb hier een modieuze dame gespot op klompen en MET BEENWARMERS ERBOVEN. En dan durft men iets te zeggen van mijn nepcrocs?!


13 december 2009
angel

Hhhmmmmm ik kan niet wacht tot ik myn heerlijke birkenstocks weer aankan.
Die zitteeen zoooooooo geweldig
uggs lijken me ook lekker te zitten
maar ik vind ze OERLELIJKK!!
dan ben je echt een dief van je eigen portemonee
En als je ziet hoe en waarvan ze worden gemaakt hoef je ze gelijk niet meer kan ik je zeggen
arme schaapjes