Extra lijstje: dingen waarvan we niet verwacht hadden dat ze de jaren nul zouden overleven
Soms komt de toekomst langzamer dan je denkt of wilt. Als je ons tien jaar geleden had gevraagd wat er nu niet meer zou zijn, zouden we deze dingen zeker noemen. Maar nee, het liep anders. We zijn nog steeds verbaasd. (We bedoelen dus overleefd in overdrachtelijk zin; we wensen Seedorf alle gezondheid toe, en een hoop goals)
- Microsoft
- De Fax
- Babyboomers
- OOR
- Kim Jong Il
- Retro
- Clarence Seedorf
- V&D
- Pearl Jam
- Skaters
- Free Record Shop
- HTML’en
- Algemeen Dagblad
- Het Groene Hart
- Khadaffi
- Mixtapes
Lezersvraag: Van wiens doorzettingsvermogen ben jij het meest onder de indruk?
12 reacties
VenD moet geroemd om zijn doorzettingsvermogen. Zelden een dood paard zo zien doordraven. Willen nu de internetwinkel een succes maken. Te laat! Te laat!
Spoorboekjes! Dus boekjes waarin je kunt zien hoe laat treinen rijden, bedoel ik dan.
Schoudervullingen…Schijnen weer terug van weg geweest te zijn. Of eigenlijk nooit verdwenen.
Terugrekenen naar guldens. Het gebeurt nog steeds, af en toe.
Bioscopen… die beleven zelfs een soort van revival.
@Adrianus: 10 jaar geleden dachten we echt allemaal (nou ja, ik in ieder geval ;-) dat Microsoft gesplitst zou moeten worden van de Amerikaanse rechter. En dat alle HTML inmiddels door computers zouden worden gedaan.
Ik ben zelf het meest onder de indruk van de Fax. Daarvan had ik echt gedacht dat die allemaal bij het schroot zouden staan. Maar mijn vorige internetprovider(!) had voor ieder administratief wissewasje toch weer een krabbel nodig, het liefst dus via dat kutapparaat. Ik hoop echt heel erg dat ik niet nog tien jaar hoef te wachten om hem definitief vaarwel te zeggen.
Ik nomineer de fax. Ongelooflijk dat die nog bestaat en gebruikt wordt. Zal wel door die multifunctionele scanners/printers/faxers komen? Die hebben veel bedrijven staan en dan denk je wellicht niet: ach de faxmachine kan wel weg. Want is geïntegreerd met printer/scanner. Zelf scan ik liever en stuur dan de pdf die ervan gemaakt is per e-mail. Het heeft allemaal te maken met de handtekening. Die kan je nog niet digitaal zetten bij je leveranciers.
Bestaan mixtapes echt nog? Ik ken niemand meer met een cassetterecorder en ben toch 40+.
Ik twijfel tussen fax, schoudervullingen en beenwarmers. En ik nomineer ook graag: de horloge en het medaillon.
@Belle_P: de gigantische verzameling mixtapes, inclusief recorder en lelijke opbergdozen, van mijn geliefde heeft een cetrale plek in ons huishouden. Toegegeven, geliefde is 40+. Ze had een erg triomfantelijk moment toen we een auto kochten waarin alleen cassettes konden worden gedraaid. Die liggen nu overal in de auto en vliegen me om de oren als ik een bocht neem.
@Simber ik dacht dat niet omdat ik heel goed zag hoe Mr. Gates die moloch telkens wist rond te draaien. Ik heb 2 versies van zijn boek ‘The Road Ahead’. In de eerste versie stond dat MSN het Internet ging vervangen (we hebben zelfs een bizarre nederlandse variant ervan gehad Het Net (dat nu grappig genoeg wel die andere ISP’s heeft opgevroten)) en in de tweede versie stond er alleen maar lof over Internet.
Ook heb ik het ‘genoegen’ gehad eens uitgenodigt te zijn door Dhr. S. Ballmer (naja, zijn PA’s of zo, die dachten dat mijn softwarebedrijf Large Scale NT zaken produceerde omdat we XLNT heetten…) die heel uitgebreid uit de doeken deed wat de komende 10 jaar in de planning stond.
Totdat ik hem vroeg ‘ja, maar…. wij maken dus alleen Un*x software en wat moet ik hier dan mee?’ Waarop ik een schaapachtig ‘let’s email’ en zijn visitekaartje kreeg.
Maar had ze al 3x zichzelf volledig zien omgooien. Heb ook erg bewust die battle tussen Internet Explorer en Netscape Navigator meegemaakt. Vanaf versie 3 was het wel bekeken.
De trend naar human readable formaten (OpenDoc en al die XML varianten) was eigenlijk al begin jaren ’90 ingezet.
De jaren ’80 waren nog heel erg van de binaire formaten, maar de trend naar human readable en daarmee makkelijker te import- en exporteren formaten was er al voor HTML.
HTML is afgeleid van SGML en zelfs formaten als PDF zijn gebaseerd op human readable code (Postscript).
De reden is niet zozeer dat het perse door mensen te lezen moet zijn, maar meer dat iemand die een documentje krijgt er met wat moeite ook altijd wat mee kan.
Dan krijg je minder problemen met oude data dus makkelijker backwards compatible.
Dat de fax het heeft overleeft verbaast me niks. De stupide papieren brief met info van de overheid is er ook nog steeds. Blijkbaar houden mensen van papieren wegwerp meuk.
Horloge. Wat een goeie; want die is natuurlijk volkomen overbodig geworden als je de tijd ook al op je telefoon en/of ipod hebt. Dan maar beplakken met diamanten.
Heb van Sinterklaas net een horloge gekregen. Heb jaren geen horloge gehad, maar werd helemaal gek van het zoeken naar mijn telefoon als ik de tijd wilde weten. Een blik op je horloge is toch altijd sneller. Nee die gaat in de drukke maatschappij van nu nog niet verdwijnen.
de gouden gids. gesponsorde papierverspilling.
Je zou zeker ‘Microsoft’ en ‘HTML-en’ noemen???? Maar ok, dat was als ik het 10 jaar geleden had gevraagd. Intussen vast wel ingelezen :)
Ik had zelf gehoopt (niet verwacht) dat de verzuiling/truttigheid/nationalisme-als-cocoon eindelijk eens weg zou zijn.
Het linksige, rechtsige, populistische etc. als een soort extra hesje over jezelf heen hangen… dat past toch helemaal niet meer in een tijd waar je het nieuws van de hele wereld kunt lezen? En kunt zien hoe andere mensen erover denken?
Dat heeft niks te maken met de eigenschappen die bij die zuiltjes horen. Want je kunt prima sociaal zijn en tegelijk ook vinden dat de rente-aftrek helegaar niet weg moet. Etc.
De wereld is niet, zoals veel mensen vinden, drukker/sneller/wilder/whatever geworden… het is alleen zo dat het duidelijker is geworden als je geen keuzes kunt maken.
Hmmm, wellicht dat dat de oorzaak is van de aan knijpbeertjes denkende vasthoudendheid aan ‘groepsdenken’.
En dat brengt mij op iets dat ik mis…’knijpbeertjes’ bestaan die nog?