donderdag 26 november 2009, 10:00

36. Prosecco en Rosé

Prosecco-gold-arrangement-1De jaren nul zijn natuurlijk de jaren geweest waarin iedereen, ongeacht geaardheid of geslacht, uit mocht komen voor zijn of haar vrouwelijkheid. Bridget Jones was er niet voor niets. Evenals huidproducten voor mannen.

En wat dronken we in die jaren? Bier? Haha, natuurlijk niet. We dronken rosé. Voorheen homodrankje bij uitstek, nu prettig licht wijntje met ook nog een mooie meisjeskleur. Zomerfestivals als De Parade zouden er zonder rosé heel anders uit hebben gezien – helderder, waarschijnlijk. Maar ook minder feestelijk.

Toen rosé alweer een beetje uit was, maar de jaren nul nog in volle gang waren, kwam ineens prosecco om de hoek kijken. Dat kenden we eigenlijk alleen van Oud en Nieuw, maar nu bleek je dat ook gewoon zomers te kunnen drinken! Het voelde chic, decadent, maar het klokte ook makkelijk weg. Wederom tijdens de zomerfestivals was het niet aan te slepen. Soms was het moeilijk om bij het gewenste culturele evenement te komen omdat een weg gebaand moest worden door de lege
proseccoflessen.

Zoals een Duitse zangeres het zo treffend uit wist te drukken (want ja! Duitsland kon ook weer helemaal in de jaren nul. Ook als vakantieland hoor. Niets om je voor te schamen), affijn, zoals die Duitse zangeres het uitdrukte: Das alles wär nie passiert, ohne Prosecco:

Inmiddels, eind jaren nul, wisselen prosecco en rosé elkaar af volgens een soort sinusgrafiek, die we helaas allemaal dubbel zien. Af en toe probeert nog eens iemand iets met een gekke cocktail, maar de cocktail krijgt nooit echt voet aan de grond, want die kun je niet per fles kopen.

De regel is: decadent = goed, maar duur = niet goed.

En wat dronken de nonalcoholici al die tijd? Verse muntthee natuurlijk. Met hele struiken erin. Of anders appelsap, maar dan wel troebele! Van appels die een goed leven hebben gehad, anders was het zielig.

Jaren negentig equivalent: bijzondere biertjes, bijvoorbeeld uit België.

Ook gesignaleerd: Beertender

Lezersvraag: Dûh. Prosecco of Rosé?

Deel via Twitter of Facebook

13 reacties

26 november 2009

rose ;)


26 november 2009
jos

Vergeet de Rosecco niet


26 november 2009
Sarah

Volgens mij is Cava het nu helemaal (iig in Amsterdam..)


26 november 2009
Adrianus

Geen van 2. Belangrijkste vernieuwing in mijn drankgedrag… Blenders Pride.


26 november 2009
jekape

Prosecco maar ook een rosébiertje!


26 november 2009

Ha. Ga ik toch eindelijk nog eens Volledig Fout uit de hoek komen: ik doe mijn deur uitsluitend open voor Hei-ne-ken. Oh en ginnandtonics maar dat heeft meer te maken met Dentarthurdent dan met gin, or tonic.


27 november 2009

Ook ik houd het op cava maar dan met een scheut siepesappesap. Dan heet het plots Agua de Valencia, en dat klinkt veel hipper (of vetter, of lauwer, of hoe dat nu weer wordt genoemd).


27 november 2009
Paulina

Agua de Valencia lijkt verdacht veel op oranje breezer…

Zou cider trouwens niet het nieuwe hippe drankje worden van de afgelopen zomer? Niet gelukt he?


28 november 2009
Cecile

Ik zie hét jaren tien-biertje Nederland alvast overnemen: Vedett. Volgens een bron die anoniem wil blijven bestaat dit drankje uit ‘restvocht van Duvel’, maar dat kan niemand iets schelen: Vedetts marketingoffensief is dusdanig effectief dat het lijkt of het merk al jaren een vaste doch hippe waarde is.


28 november 2009
Paulina

Vedett, bah… waterig bier en hun agressieve alomtegenwoordigheid zorgt ervoor dat ik het echt nooit ga bestellen.
Zit me nu te bedenken dat de andere waterige ‘ice cold’ bieren geloof ik ook gekomen en verdwenen zijn in de afgelopen jaren?


29 november 2009

@Paulina: bedoel je soms de onderkoelde en overschatte Corona met een limoenpartje in de hals? (Dat was inderdaad óók al niet te zuipen!)
Vedett zegt me niets en te oordelen naar wat ik er zoal over lees, kan ik dat maar beter zo houden…


29 november 2009
Paulina

@RJ Bedoelde eigenlijk meer de andere flesjes uit het knuistje, als de heineken extra cold (en ik geloof dat veel merken een xtra cold of ice variant hadden).


Trackback