vrijdag 20 november 2009, 07:00

42. Lance Armstrong

Lance Armstrong, de man die in de jaren nul het wielrennen op z’n kop zette omdat hij uit Texas kwam, niet vies was van een beetje celebrity en met een opgewekt ontkankerd lijf en ongekende discipline en arrogantie de Tour de France volkomen aan gort kwam fietsen. De Fransen haten hem hartgrondig, mede omdat hij het incestueuze ‘Old Europe‘ wielrencirkeltje doorbrak als een kapotgetrokken gele trui.

En Frankrijk staat niet alleen. Eigenlijk haat iedereen hem een beetje. Publiekelijk of stiekem. Omdat hij immuun is voor dopingtests. Omdat die Nike-reclames oprecht goed zijn. Omdat hij soms even niet gelooft in teamspirit. Omdat hij maar in één bergetappe z’n best hoeft te doen om weer een Tour-winst binnen te slepen. Omdat Smeets met hem wegloopt. Omdat hij in mooie fietsjes grossiert. Omdat celebrities op hem meeliften. Omdat zoveel mensen zijn hysterische getwitter lezen. Omdat hij zegt dat hij alleen maar comebackt voor de lol en het meent.

En hoe zit dat nou toch met z’n politieke voorkeur? Gezellig met Bush door de bush stampen, maar wellicht is dat slechts om gele bandjes te verkopen. We denken dat zijn (vele) vrouwen een beter inzicht geven: Sheryl Crow droeg dit, fashionista Tory Burch ontwierp dit en daarna kwam Kate Hudson die alleen al in de stapels vriendjes die ze erdoorheen jast bewijst dat ze behoorlijk liberaal is. Oh en kan iemand alsjeblieft z’n huidige vriendinnetje en moeder van z’n kinderen Anna Hansen een wikipagina geven? Tegenover het twittergeweld van Lance is dit gewoon sneu.

Maar onze weerzin tegen Lance is eindig. Laten we het het Lance Armstrong-syndroom noemen: te goed zijn om echt gehaat te worden (andere slachtoffers: Michael Schumacher, Tiger Woods en Roger Federer). Laten we niet zo decadent zijn om een van de grootste wielrenners aller tijden zijn succes te misgunnen omdat hij geen loser is. En bovendien: hij gaf ons het gele armbandje, een essentieel item in de collectie van het grote jare-nul-museum.

En toch… dat hele verhaal met die aangetaste testikel… Voor een man met één bal heeft hij absoluut kloten, maar dit doe je toch geen van je ballen aan?

Jaren negentig equivalent: Miguel Induráin

Ook gesignaleerd: Michael Schumacher, de zusjes Williams

Lezersvraag: Ben je Lance-hater of Lance-fan?

Deel via Twitter of Facebook

5 reacties

22 november 2009
T.

FAN!!!!! Lance Armstrong haat je alleen als je hem de tour winst niet gunt omdat je hem aan een landgenoot gunt.


22 november 2009
Adrianus

Zoiets als mensen die Schumacher niet meer leuk vonden?


22 november 2009
Arjen

Lance-hater. Al heel lang. Het is idd zoiets als met Schumacher, alleen die speelde nog wel eens vals of reed wel eens de hekken in en kwam er met een gebroken been weer uit. Lance heeft altijd alles onder controle. Perfectionisme en sport gaan wat mij betreft niet samen. Geef mij maar Robert Gesink met z’n valpartijen, de tragische Ronaldinho en, natuurlijk, de kopstoot van Zinedine Zidane, de ultieme tegenpool van Lance.


22 november 2009

Ik haat wielrennen. En schaatsen, trouwens ook.


18 juli 2010
Rob

Ongelooflijk wat deze man heeft gepresteerd! De mensen die dit niet kunnen waarderen zijn gevaarlijk voor de maatschappij en/of enorm jaloers en dom!