woensdag 18 november 2009, 07:00

44. Balkenende

Balkenende

Hij lijkt zo rigide, ons Jan-Petertje die vrijwel de gehele jaren nul onze Minister President was. Maar de Zeeuwse fatsoensrakker heeft de afgelopen jaren een fenomenale flexibiliteit getoond.

Of LPF’ers als Bomhoff en Heinsbroek nou over elkaar heen buitelen of dat coalitiepartner D66 minister Verdonk laat vallen, Balkenende huilt uit, staat op en vormt weer een nieuw kabinet. Maar tijdens al het politieke tumult blijft hij onverstoorbaar duwen en trekken aan de fundamenten van ieders dagelijkse omgangsvormen en werkt hij aan zijn Magnum Opus: het debat over Normen en Waarden. Het resultaat mag er zijn: een prachtig rapport van de WRR dat JP de MP mee zal nemen in z’n eeuwige politieke afgietsel: ‘Waarden, Normen en de last van het gedrag’. Z’n neusje glom.

Direct dienen zich allerlei smakelijke intriges aan waar hij flink mee kan/moet oefenen. Van schroeven in muren, het kind van de rekening Paco tot de tot nu toe helaas ongegrond gebleven house-vrees van Bea. Margarita schudt ons JP’s gemoederen overtuigend door elkaar. Ook de schitterende mentale lenigheid die zijn formulering ‘wel politieke, niet militaire’ steun aan de Irak-oorlog mogelijk maakte willen we hier niet onvermeld laten. En uiteindelijk blijft er zo van JP’s talrijke normen en waarden slechts één norm over.

We hadden het over een apart vak normen en waarden op de Nederlandse scholen, over de verloedering van de media en de hufterigheid van de man op straat. Ondertussen PR’t Balkenende zich tot verbijstering van diezelfde media en man tot een televisietopper. We zien ‘m overal, van het skateboard vallend, hossend met Frans Bauer, SMSend met Jan Smit over de breuk. En laten we zijn legendarische Kopspijkers optredens niet vergeten.

Het glimmende neusje kregen we opnieuw te zien toen onze Harry Potter op bezoek mocht bij Voldemort George Bush, waar hij de ere-titel ‘loyaalst-Bush-fan-na-Tony-Blair’ kreeg en zich profileerde als dé ambassadeur van Dunglish in de jaren nul.

Maar ach, laten we wel wezen. Een MP die elke dag z’n moeder belt dat is gewoon schattig. En meer niet. Toch?

Jaren negentig equivalent: Wim Kok

Lezersvraag: wat zult u het meest missen aan Balkenende?

Deel via Twitter of Facebook

4 reacties

18 november 2009
Gerrit

zou het nou niet geweldig zijn als hij de overstap naar het nieuwe decennium op een ander podium mag maken? geen mooier einde voor de jaren nul.


19 november 2009
lex meeuwesen

om maar gelijk op gerrit te reageren: zou europa er in de wereld meer gezag mee krijgen, een oorlogsmisdadiger aan het hoofd? hij likte het scrotum van die andere oorlogsmisdadiger, bush, ging mee naar irak en afghanistan. daar gebood hij onze militairen toch vooral gevangenen over te geven aan de amerikanen, wetende dat deze hun verdachten martelden. ik vraag me al maanden af waarom balkenende de boot afhield toen de tweede kamer om informatie vroeg over het hoe en waarom naar irak. misschien om zijn werkelijke normen nog even onder de mat te schuiven. er is immers een europese topfunctie te vergeven. balkenendenorm, synoniem met fundamentalisme.


19 november 2009

Ik vind JP in NIETS equivalent aan Wim Kok, die een Groot Staatsman was en die ik tot op de dag van vandaag nog steeds beschouw als mijn premier, omdat hij naar mijn mening niet rechtens, inhoudelijk of moreel vervangen is.


10 juni 2010
Hans van Vliet

Ja, er is een premier overleden. Hij heet Harry Potter. Nu kan deze Harry Potter tijd voor zichzelf om Harry Potter boeken te gaan lezen. Heel sneu voor hem, maar het is nu klaar met het CDA. 8 jaar Balkenende is 8 jaar Balkenende teveel geweest, naar mijn mening.Doch het moest zo zijn en nu jhet zover is; is het meteen beter dat hij achter de coulise meteen verdwijnt en zijn huidige oppaswerk even afmaakt en in zijn torentje de Harry Potter boeken uit de mottenballen gaat halen.

Ik wens hem heel veel plezier met zijn memoires opschrijven. Hele aardige man, maar niet geschikt als premier.