woensdag 25 november 2009, 07:00

37. Haarhaat

Het ware kale jaren, de jaren nul. Haar op lip, hoofd, brauw, rug, borst, bil en bal werd fanatiek weggerukt, geplukt, gewaxed, gedraadt, getrimt, geknipt of geschoren.

Let’s take it from the top: internationale hotties als Britney Spears en Cameron Diaz gingen voor een kale kop en Marc Marie Huijbrechts dumpte zijn cavia. Iets lager werd er gewied door nationale snoriconen als Peter R. de Vries, Guus Hiddink 49, Peter Timofeeff en Wubbo Ockels, die de wereld hun blote billengezicht toonden. Maar de meest massale ontbossing vond plaats ten zuiden van de evenaar: in de schaamstreek.

De Hollywoodpoes van Paris Hilton kreeg veel kritiek. De oprukkende pornoficatie van de wereld, de verregaande maakbaarheidscultus van het lichaam en de erotisering van het kinderlichaam, het was allemaal haar schuld. Maar zo controversieel als de media het wil maken blijkt het toch niet.

Het ligt er een beetje aan aan wie je het vraagt, maar tussen de twintig en tachtig procent van de vrouwen scheert de poes geheel of gedeeltelijk. In ieder geval is de markt groot genoeg voor een speciaal apparaat van Philips. En ook voor mannen is de blote zak steeds normaler.

Misschien kwam het door de sportschoolcultuur, waar onze edele delen de hele tijd in de etalage hingen. Misschien waren het de steeds lager hangende broeklijnen die de mode voorschreef. Misschien leerden we van Amerikaanse stijliconen uit Sex and the City 33 of Queer Eye for The Straight Guy dat een modern leven niet compleet is zonder regelmatige Brazilian Wax. Of namen we misschien de hygienische gewoontes van de Moslims over?

In de opkomende recessie gedijt het haar echter alweer beter. The bush is back, signaleert zelfs Playboy. Nieuwste trend: bijkleuren en figuurtjes knippen in je kutkapsel. Daar is toch enig haar voor nodig. Alle metroseksuele mannen van de jaren nul zijn inmiddels baardaap. Op Amerikaanse universiteiten bestaat zelfs al een paar jaar een verzetsmaand: No Shave November. U kunt vanaf vandaag nog een klein weekje meedoen.

Ook gesignaleerd: De Metroseksueel

Jaren tien equivalent (voorspelling): Baarden

Lezersvraag: Waar heb jij nog haar?

Deel via Twitter of Facebook

5 reacties

25 november 2009
Nina

Jawel, en in Manchester kun je zelfs door in MOvember je MOustache te laten staan geld inzamelen voor alle goede doelen tezamen.

http://www.democracypr.com/wp/?p=141&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+DemocracyPr+%28Democracy+PR%29


26 november 2009
Adrianus

Ik ben altijd harig. Altijd geweest. Altijd gebleven.

Historie van mode is altijd cyclisch meen ik me te herinneren.

En hoe erg ‘niet slecht’ gaat het dan met je als je tijd hebt om zoveel tijd te spenderen aan haar dat in het ‘koude’ westen toch meestentijds bedekt wordt.


26 november 2009

In mijn neus! Omdat alles wat bestaat om dat te verwijderen ZUIGT, in-clu-sief dames!


27 november 2009

Correctie: als de dames van SATC naar Los Angeles vertrekken voor een vakantie, zijn ze geschokt als hun dozen copleet kaal worden gewaxt. Carrie is de eerste die onder t mes gaat. Is er niet eens een kleine landingsbaan achtergelaten, wil Samantha weten? Nee, verzekert Carrie haar, ze is helemaal kaal en ze vindt het nogal “frisky”. Eenmaal thuis bejubelt ze terug te zijn in haar New York en voegt toe dat “de rest wel weer aan zal groeien”. Wat mogen we hieruit concluderen? Dat volledige kaalheid van de poes door trendsetters van SATC niet wordt gepromoot – wel bijsnoeien, maar geen kaaklheid.

Mijn Franse vrienden hebben pas geleden ontdekt dat ik in de winter de haren op mijn benen lustig laat groeien. Ze zijn toch verstopt onder een broek en zorgen voor extra isolatie, is mijn idee. Zelfs de meest alternatieve Fransen met dreads en op blote voeten vinden haren op een vrouwenbeen Echt Niet Kunnen.


28 november 2009
Cecile

Ik mis iemand (en niet zomaar iemand!) in het snorrenscheerdersoverzicht: onze lievelingsvrijmetselaar MAT HERBEN