woensdag 9 december 2009, 10:00

23. Goth

within-temptation

Echte subculturen, we hadden er te weinig in de jaren nul. Gelukkig was er Goth.
Goth is natuurlijk iets van de jaren tachtig: zwartgeklede vleermuizen met bleke huid, veel make-up en een ongezellige voorkeur voor Joy Division, depressie en zelfmutilatie. De nineties waren veel te vrolijk voor deze types en ze doken dan ook onder in representatieve holen als Korsakoff of De Inrichting.

Maar zie, begin jaren nul kwamen ze weer bovengronds. Within Temptation op Pinkpop toonde voor het eerst de nieuwe kleren van de Goth: romantische bruidsjurken, zwarte lipstick, baarden en forse tattoeages. Ze leken het zowaar naar hun zin te hebben.

Dat was natuurlijk niet helemaal waar. Goths bleven verlegen en dromerige types met een grote drang tot uiterlijke zelfexpressie. En ze waren beschadigd, natuurlijk. Een Goth in het straatbeeld zag je dus vrijwel altijd alleen. Lopend. Wij hebben tenminste nog nooit een Goth op de fiets gezien. Niet in de auto, wel in de bus. Niet in de supermarkt, wel bij de H&M. Niet in de sportschool, wel in de bioscoop.

Goth kreeg in de jaren nul ook een jonger, iets hipper en androgyner maar even beschadigd broertje: emo. Zoals in de beste families willen ze liever niet aan elkaar herinnerd worden. We zetten de verschillen even op een rij:

emo-boys-haircuts
Goth Emo
zwaarden
metal
Within Temptation
zwarte lipstick
baarden (mannen)
lange haren en rokken (vrouwen)
geschiedenis
gekleurde contactlenzen
tattoeages
gezichtsijzer
kampvuren
Lord of the Rings
Edward Scissorhands
vinden eigenlijk niks leuk
zwarte skinny jeans
stekelriemen
fotograferen
zoenen met wie dan ook
Fall out Boy
My Chemical Romance
korte rokjes
zelfmoordpogingen
haarlokken voor je ogen
winkelcentra
Manga
Tim Burton
Flauw mopje: Hoeveel Goths heb je nodig om een lampje te verwisselen? Geen, ze gebruiken alleen kaarsen. Flauw mopje: Hoeveel Emo’s heb je nodig om een lampje te verwisselen? Geen, ze zitten liever in het donker te huilen.

Maar ondanks de verschillen (waarbinnen nog antiquity, fetish, spice, glitter en cyber varianten) zijn Goth en Emo loten van dezelfde boom van grootse, meeslepende romantiek. Hoewel, Marilyn Manson en Rammstein schuwen de maatschappijkritiek niet. Ouders en gezagdragers vinden het allemaal superverontrustend, maar hun invloed reikt ver. In het Witte Huis worden ze met open armen ontvangen en in het Kremlin bestreden. En Hollywood staat klaar om van de Twilight Saga, de vampierboeken van Stephenie Meyer, de Harry Potter van de jaren tien te maken, met oppervampier Robert Pattinson als nieuwe Johnny Depp.

In Nederland lijken Goths/Emo’s een vaste plek in de jeugdcultuur te krijgen, naast nerds, kakkers, hiphoppers, skaters en konijnen. Wie weet worden de pubers van nu de nieuwe Wagners, Shelley’s en Visconti’s, die onze harten vullen met romantische verhalen en ons zo redden van het cynisme.

Ook gesignaleerd: Nerds, relirock

Jaren negentig equivalent: Gabber

Jaren tien equivalent (voorspelling): Metal!

Lezersvraag: Wat is jouw zwartste kledingstuk?

Deel via Twitter of Facebook

10 reacties

9 december 2009
Adrianus

Mijn zwartste kledingsstuk heb ik maandag gekregen (los van de onderbroeken, de sokken, de smoking en de stropdassen); een Kurta en payama combo (wel met boel goudfrutsels).

Het vorige zwartste was een chinees drakenhemd.

Grappig… ik kan me wel vinden zowel Goth als Emo (alleen dat in het verleden leven niet van de Goths en dat geBassie van de emo’s niet).

Mwah… ben nog steeds een ‘man from the mountain’ denk ik. En over niet al te lang een ‘old man from the mountain’ :)

En natuurlijk ben ik Waldorf, met Chielie als mijn Stattler.


9 december 2009
Adrianus

Ow ja. En ik vind Goth meisjes lekker.


9 december 2009

Ik vind Goth meisjes ook lekker. Ik durf zelfs te zeggen dat ik een oogje heb op Abby, het Goth karakter van NCIS die natuurlijk in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de bekendheid van de subcultuur. Abby staat beslist in mijn top drie van mijn freebie-list.

Dit blijft toch wel tussen ons, he?


9 december 2009
simber

“Er staat een Goth meisje op mijn freebie-list” komt toch wel hoog binnen op het lijstje ‘Zinnen die in geen enkel ander decennium geuit hadden kunnen worden’. Thanks voor deze parel ;-)


9 december 2009
Adrianus

Marloes, maar natuurlijk!


9 december 2009

:)


9 december 2009
Chris

Leuk! Beetje gepikt van South Park?


10 december 2009
simber

Koole kapper.
Anti-Skeuomorphe lichaamsaanpassingen zijn zóó jaren tien
http://www.nextnature.net/?p=4122


16 december 2009
simber

En nog meer links; Uitstervende Goths!
http://www.wired.com/beyond_the_beyond/2009/12/the-last-of-the-goths/