donderdag 10 december 2009, 10:00

22. Piraten

Captain_Jack_Sparrow_-_Johnny_Depp

Wat was toch de aantrekkingskracht van piraten in de jaren nul? Piraten waren natuurlijk altijd wel aanwezig, met Long John Silver als archetype: één houten been, ooglapje en een papegaai op de schouder. Maar in het begin van het decennium hesen ze de Jolly Roger in top en zetten koers naar de mainstream.

Hoofdschuldige is waarschijnlijk filmproducent Jerry Bruckheimer die van een veredelde Disney-achtbaan de kolossale filmfranchise Pirates of the Caribbean brouwde, maar het was Johnny Depp die van captain Jack Sparrow een nuller-jaren-icoon maakte. Hij gaf de piraat dreads, humor en sex.

Maar ook elders werd de piraat voorzien van wat nieuwe extensies. De onnozele Piet Piraat roofde tienduizenden kinderzieltjes en maakte vooral in de wateren rond Plopsaland onveilig. De Piratentoppers en het Megapiratenfestijn met Jan Smit en Jannes op de braderie zorgden voor de doorbraak van Piratenmuziek.

Maar een geheel nieuwe invulling aan de combinatie van muziek en piraterij ontstond op de woelige baren van het grenzeloze internet: iedereen piraat!

In plaats van naar goud speurden we naar schatten van bits en bytes: muziek, films en software. Van exotische nederzetting tot zolderkamer werden de waren doorgegeven en werden zij gebroederlijk gedeeld als kelken rum. Eilanden en baaien werden gekaapt en volgens nieuwe wetten ingericht. Tegenstanders werden bedreigd met de plank. The Pirate Bay was maar een tikkeltje illegaal, niemand werd er echt slechter van (behalve een paar steenrijke rockers) en er werd geen film of muziekje minder om gemaakt. Savvy?

Maar waar stonden piraten nou eigenlijk voor? Ze trotseren ver van huis en moeders de zeven zeeën en de gevestigde orde; Ze zijn voortdurend op strooptocht naar goud, vrouwen en rum;
En hoewel achter het ruige bolster vaak grote charme verborgen zit, zal een piraat nooit aarzelen om je te verraden als hem dat wat oplevert. Kortom: piraten zijn hyper-individualistisch; materialistisch en hedonistisch, en niet loyaal. Konden de zips zich een betere ambassadeur wensen?

Het is dus niet zo raar dat aan het eind van de jaren nul de piraat in diskrediet raakte. Pirates of the Carribean III duurde toch zeker een uur te lang. The Pirate Bay heeft de vlag – voorlopig – moeten strijken. En zo ontpopten de piraten zich tot ordinaire Somalische criminelen met wrakke bootjes en kalashnikovs. Arrrr!

Ook gesignaleerd: Vampieren

Lezersvraag: Piraat, vampier, robot of zombie?

Deel via Twitter of Facebook

7 reacties

10 december 2009
H

Robot!

Voorspelling voor de jaren 10: Vampiers
True Blood, Vampire Diaries en natuurlijk Twilight. De opmars is al begonnen.


10 december 2009
simber

Voor wie niet uit zichzelf weet wat hij of zij is zijn er handige testjes:
http://www.okcupid.com/tests/the-pirate-ninja-monkey-robot-test
http://quizilla.teennick.com/quizzes/973548/monkey-ninja-pirate-robot

En natuurlijk dit handige schema:
http://another1stkiss.livejournal.com/65520.html


10 december 2009
Flobak

monkey! en dat de jaren tien vampier worden geloof ik ook. wat zegt dat dan weer over de jaren tien?


10 december 2009
Vanessa

Monkey!
what ever the hell that means


10 december 2009
Paulina

Ik voorzie de terugkeer van de alien. Earthlings unite!


14 december 2009

Vampier! Maar wel eentje met een gespleten tong, zoals in de jaren nul al populair werd onder de hardcore liefhebbers van piercings.


19 december 2009
simber

En nog meer vampieren maken zich klaar om de jaren 10 over te nemen:
http://www.apple.com/trailers/lions_gate/daybreakers/