zondag 27 december 2009, 10:00

5. Paris Hilton

Ze was niet de eerste die ‘famous for being famous’ was, maar ze maakte er wel op niet eerder vertoonde wijze een carrière van. Maar ondanks de onstelpbare hoeveelheden roddel en schandalen wist ze alles volstrekt schaamteloos in haar voordeel te draaien. Dat maakt Paris Hilton de ultieme nul-vrouw; eindeloos fascinerend en merkwaardig sympathiek. Als ze niet echt bestaan had, hadden we haar moeten uitvinden.

Paris s’eveille

Waarschijnlijk hoorden de meesten van ons pas over Paris door de sextape, die ze maakte met haar toenmalige vriendje Rick Salomon. Voor vrijwel iedere jonge vrouw zou dat een morele nekslag zijn, maar niet voor Paris. Achterkleindochter van hotelbaron Conrad Hilton was haar beroep tot dan toe erfgename en part-time model. Ze suede de fucker natuurlijk, maar niet eens zozeer vanwege de aantasting van haar goede naam, maar meer omdat ze niet meedeelde in de opbrengst van 1 night in Paris.

Paris, Texas

Boze tongen beweren dat de sexvideo alleen maar een reclamestunt was voor Paris’ reality-serie 21 The Simple Life, waarin ze samen met vriendin en collega dochter-van Nicole Richie zonder mobiele telefoons en credit cards naar het platteland werden gestuurd. Stilettohakken in koeievlaaien, dat was ongeveer het idee, plus dat Paris en Nicole bij ieder baantje dat ze uitprobeerden na hoogstens een dag werden ontslagen.

Sous le ciel de Paris

De roddelpers, nog niet gewend aan roem 2.0, had grote moeite om haar te duiden. Een paar van de vele termen om haar te omschrijven: Celebutant, Party Girl, Celebutard, Socialite, Media Personality. Maar ze was manna uit de hemel voor de snel oprukkende internetgossipsites (Defamer, TMZ, Dlisted), waarvan de invloedrijkste zelfs haar naam stal: Perez Hilton. Paris trok zich er weinig van aan. Ze had rolletjes en cameo’s in een paar films, maakte een plaat (die verbijsterend genoeg best leuk was), ontwierp wat kleertjes en sieraden en schreef een ironisch boek over haar leven. Het surrealisme werd nog een versnelling hoger geschakeld toen Paris een vriendje kreeg dat óók Paris heette: Paris Latsis, erfgenaam van Griekse reders. Het hield geen stand.

I love Paris in the summer when it sizzles

Maar waarom toch allemaal? Ze was niet uitzonderlijk mooi, bepaald niet slim en nogal een sloerie. Maar toch ook aandoenlijk, een beetje onhandig, lijzig en financieel totaal onafhankelijk. En het belangrijkste: ze had humor. Ze is een archetype voor onze tijd: zo welvarend dat er voor haar nooit écht iets op het spel staat en daarmee de ultieme ironisch afstandelijke, erotomane, hedonistische wereldburger. Paris’ commentaar: “That’s Hot!”

Paris is burning

Paris’ drug of choice was heel erg jaren nul niet heroïne of coke, maar alcohol – bij voorkeur champagne. Haar rijbewijs werd in getrokken na dat ze een keer te veel dronken achter het stuur had gezeten, en nadat ze voor de derde keer was betrapt op tóch rijden moest ze van de ferme Californische rechter gewoon de bak in. “This is not right”, schreeuwde ze nog de rechtszaal in. Het mocht niet baten.

We’ll always have Paris

De gevangenis heeft diepe indruk gemaakt op Paris. Ze kwam nader tot God, en sinds ze vrij is leidt ze een relatief teruggetrokken leven en bezint ze zich op de toekomst. En hoewel de rol van ‘that Paris girl’ inmiddels lijkt overgenomen door Carla Bruni, verwachten wij nog veel van Miss Hilton. De wereld zal de komende tien jaar ongetwijfeld veranderen, maar niet zodanig dat er geen emplooi is voor iemand die zó authentiek en media-savvy is. Paris sera toujours Paris.

Ook gesignaleerd: Sweet 16 party’s, Olsen Twins, Perez Hilton, Carla Bruni

Jaren negentig equivalent: Britney Spears

Lezersvraag: Wie is voor u de persoon van de jaren nul?

Deel via Twitter of Facebook

2 reacties

28 december 2009
Flobak

Wat is ze mooi! Andere blondies ook gesignaleerd: Angela Merkel en Sonja Bakker.


28 december 2009

oh ja, zij de bak in was mijn eerste kennismaking met Paris H.