7. Harry Potter
Harry Potter werd in de nineties geboren (Balkenende 44 was nog eenvoudig wethouder in Amstelveen) in een vertraagde trein ergens tussen Manchester en Londen’s King’s Cross, als geesteskind van bijstandsmoeder J.K. Rowling. Zeven boeken en acht films later is het bleke, bebrilde jongetje met een litteken op zijn voorhoofd onmiskenbaar hét personage van de jaren nul.
Het geheim van de fijn simpel geschreven boeken moet hem zitten in de combinatie van het genre Pitty op kostschool -met bijbehorende puberproblemen, lastige leraren en sporttoernooien- en de gedetailleerde wereld van toverstafjes, reuzen, draken, liefdesdrankjes en duels met het Duistere. Daarnaast heeft Rowling een eskader aan gedenkwaardige personages gecreëerd, van het schoolhoofd Dumbledore, de familie Weasley en He-Who-Must-Not-Be-Named tot onze favoriet, de mysterieuze en immer donker kijkende leraar Snape (enorme Emo 23 held overigens).
Rond 2002 werden de boeken ineens een internationale hype van ongekende proporties. Grijzende leraren maakten zich nog zorgen over de ontlezing van de jeugd terwijl jonge dreuzels ‘s nachts in de rij stonden voor het nieuwe deel. NRC had een wekelijks Potterhoekje; Computervirussen vermomden zich als Potterspel; Godvrezende Christenen wilden hun kroost niet blootstellen aan deze hekserij; en serieuze critici maakten er gehakt van. Kortom: het was belangrijk. Bijzonder was dat de serie meegroeide met z’n publiek: de boeken werden dikker, de films duisterder, de thema’s volwassener. Zo werd Harry Potter van een leuke kinderboekenserie tot een veelzijdig portret over volwassenwording in de jaren nul, met eerste zoenen in deel vijf, de dood van de vaderfiguur Dumbledore in deel zes, en (naar verluidt) een heuse sexscène in film zeven.
Het was volkomen verslavend. Rowling schreef met dezelfde bezeten spanning als de Da Vinci Code 18, maar dan over personages die je echt aan het hart gingen. In ons vakantie-album van 2003 staat op iedere foto tenminste één lid van het gezin verscholen achter The Order of the Phoenix, terwijl op de achtergrond de dolfijnen dansen, de eens in de 180 jaar uitkomende Amaryllis Maximus bloeit of een meteoriet inslaat. Onze honger was onstilbaar, maar gelukkig werden we op gezette tijden gevoederd: een strak marketingdieet van films, vertalingen, luisterboeken en extra specials zoals de boekjes over Quidditch en Potions en de sprookjes van Beedle the Bard.
Aan het eind van de jaren nul aangekomen wijst de Harry Potter-klok onafwendbaar naar het Uur der Volwassenheid. Harry (Daniel Radcliffe) wordt net iets te harig om nog op school te zitten en experimenteerde nakend met paarden op het toneel; Hermione (Emma Watson) groeide uit van een streberig heksje met borstelhaar tot student slash stijlicoon. Ohja, en ze is de best verdienende actrice van de jaren nul. En Weasley (Rupert Grint)…? Die haalde toch ook de headlines met een micro-biggetje en zijn overwinning op de Mexicaanse griep. Fairy Godmother Rowling zelf leefde de American Dream en kon na tien jaar Harry Potter alle Gringotts banken laten springen. Zelfs de serieuze reflectie op de serie is over z’n hoogtepunt heen.
Kortom, het is zaak om er de toversokken in te zetten. De laatste Potter-film staat gepland voor juli 2011. Het Harry Potter pretpark dat in Florida wordt aangelegd zal tegen die tijd open zijn. Misschien kunnen we nog genieten van een paar Lego-versies en Chinese piraterijen, maar dan is de koek echt op. Het goede overwint en behalve zij die ons ontvallen zijn, is iedereen rijk en gelukkig. Vooral Rowling, de eerste auteur die zichzelf naar een miljard dollar schreef. Wellicht kan het conclaaf van de Harry Potter conference 2010 besluiten hoe het verder moet. Met Cedric Diggory die uit het dodenrijk terugkeerde en als vampier en tieneridool voortleeft kunnen we weer een paar jaar vooruit.
Jaren negentig equivalent: Beverly Hills 90210
Ook gesignaleerd: Twilight, Lord of the Rings, His Dark Materials, The Chronicles of Narnia, Franchise Lego
Lezersvraag: Welke vakantie stond voor jou in het teken van Harry Potter?
5 reacties
hihi. ik heb het dus gewoon helemaal niet gedaan. Gaat ook niet meer gebeuren. Wat was ik wel aan t doen is de vraag?? Heb wel onlangs de millenium trilogie gelezen. Elk weekend eentje. En toen de film.
Vanaf mijn 10e gaat elke vakantie een HP boek mee, dus voor mij: alle vakanties van de afgelopen 10 jaar!
Niet gedaan. Wel een heleboel mensen een tijd niet gezien omdat ze met hun hoofd achter een Harry Potter boek zaten :-)
Mijn vader, broer, zus en ik allemaal volwassen groot en verdrietig die op de fiets in wisselende combinaties gedachten en overpeinzingen delen met elkaar over de Harry Potter wereld. Dat was een erg goeie Pasen..
Geen klap van Noorwegen gezien in 2003. The Order of the Phoenix moest uit (en was nogal dik, ondanks mijn moordende leestempo).