zondag 22 november 2009, 07:00

40. De P.C. Hooft tractor

De jaren nul waren natuurlijk de jaren van exces (jaren negentig 2.0), obsessie met veiligheid en lage olieprijzen. Het rampzalige huwelijk van die drie: de SUV, of in goed Nederlands: de P.C. Hooft tractor.

Enorme, lelijke units op vier wielen, zoals de Cayenne, Touareg of X5, die zich sinds ongeveer 2002 ontwikkelden van een ruimzittende hoes voor dure mannen tot de nieuwe truttenschudder waarin hooggehakte dames zich zoveel veiliger voelden. Hoogtepunt van de trend was de ultieme aso-bak: De Hummer. We kunnen het niet beter verwoorden dan Jeremy Clarkson:

De P.C. Hooft tractor trok van alle kanten de aandacht: van valet parking in de straat waarnaar ze genoemd werden, naar het verbod dat even overwogen werd, tot de problemen van de hoerenloper.

Dat wij als pragmatische, zuinige en kritische Hollanders ooit voor deze monstertrucks gevallen zijn moet een tijdelijke vlaag van verstandsverbijstering zijn geweest. Ten eerste is de SUV voor de inzittenden vaak helemaal niet zo veilig als gedacht, daarnaast verschilt de techniek in feite niet van die van 70 jaar geleden en het belangrijkste argument in deze groene jaren: het apparaat vreet twee keer zoveel energie dan een normale personenwagen. En zo zaten we met een fad gone mad. Een land vol met terreinwagens die geen enkel terrein aankonden behalve glad asfalt en lichte bewolking.

Het is dan ook ironisch dat niet de milieu-hype de SUV de das omdoet, maar de economische crisis. De bailout van Detroit zorgt ervoor dat de prioriteiten komen te liggen bij kleiner en zuiniger en Obama doet ‘m nu in de ban. En Hummer? Gekocht door de Chinezen! Als de autoindustrie nou nog een kar ontwikkelt die er niet belachelijk uitziet, (hier en hier een paar suggesties) beloven we het er nooit meer over te hebben.

Ook gesignaleerd: Top Gear, straatracen, de Fietsfabriek, Pimp My Ride en de anti-SUV: de Prius. En Jort Kelder.

Lezersvraag: Wat was jouw favoriete ride uit de jaren nul?

Deel via Twitter of Facebook

10 reacties

22 november 2009
Adrianus

Mijn favo ride… mij LS-je. Er is in gereden, gegeten, gestressed, plezier in gehad. gesexed, geslapen. Er is half europa mee rondgereden. Lekker.

Mijn verdrietige momenten in overdacht, mijn anticipaties op de leuke.

En zodra het kan wordt ie overgevlogen naar India.


22 november 2009
Jeroen

De Bugatti Veyron EB16.4 natuurlijk!
Geniale wagen!


22 november 2009
simber

Mag ik nog even dit onder de aandacht brengen:

Ehhm. Wauw!


22 november 2009
Laurens

zoals de Cayenne, Touran of X5,

Ik denk dat je de Touareg bedoeld want de Touran is een busje ;)

En tja in mijn huishouden zijn er ook een paar van die mastodonten.

Mooiste auto”s: Blijft de Aston DB-series.


22 november 2009
simber

@Laurens: Ai, je hebt ons betrapt, we zijn autokenners van niks. ;-) Het is hersteld.


23 november 2009
Teun

Niet mijn favoriete ride, maar toch zeker van diezelfde PC-clan: http://www.bakfiets.nl. Wat de SUV is onder de auto’s, zijn die razend irritante onbestuurbare bakfietsen met schuivend blond grut erin, voor de fietsen. Ergernis nummer 1 bij stoplicht, smal fietspad en stalling.


24 november 2009
Hera

Ik vroeg me eigenlijk vooral af welk muziekstuk er gedurende 0.23 – 1.10 min. onder staat. Weet iemand dit toevallig ?


24 november 2009
simber

@Hera
Het is het thema van het ballet Romeo en Julia van Prokofjev.
Hier een filmpje met Nurejev als Romeo: http://www.youtube.com/watch?v=ZB3sd2BAxys
Enórm jaren dertig ;-)


26 november 2009

@Adrianus Zo heb ik dat ook. Maar dan met mijn Opel Combootje dat naar Odessa en terug reed – en ook verder half Europa door. En vandaag naar de supermarkt. Met nog steeds de koelste stickers van het westelijk halfrond erop.


30 december 2009
Hera

@simber: Dank! Wat een hoofdbreken heeft me dat gekost. Zo fijn om het nu wel te weten.