zaterdag 5 december 2009, 13:00

Extra lijstje: Niet uitgekomen voorspellingen

Toekomstvoorspellers beloven altijd een hoop, maar het meeste komt niet uit. Zo zijn er nog steeds geen vliegende auto’s en kunnen we niet op vakantie in de ruimte. Wie tien jaar geleden in de toekomst keek zal ongetwijfeld de volgende zaken genoemd hebben als belangrijke ontwikkelingen. Maar nee, de doorbraak bleef uit. De belangrijkste vaporware van de jaren nul:

 • Virtual reality
  In plaats daarvan kregen we: Web 2.0
 • Auto’s op waterstof
  In plaats daarvan kregen we: SUV’s 40
 • Klonen
  In plaats daarvan kregen we: Baby’s adopteren uit Malawi of Cambodja
 • Zelf scannen bij de supermarktkassa
  In plaats daarvan kregen we: Albert
 • Micropayments
  In plaats daarvan kregen we: Piraterij 22
 • Outsourcing
  In plaats daarvan kregen we: Poolse loodgieters
 • Betaaltelevisie
  In plaats daarvan kregen we: Bittorrent
 • Consuminderen
  In plaats daarvan kregen we: Bling-bling 34
 • Democratisering in China
  In plaats daarvan kregen we: Angst voor China 6
 • Slimme koelkasten
  In plaats daarvan kregen we: Slimme bommen
 • Directe democratie via internet
  In plaats daarvan kregen we: GeenStijl 26
 • De Millennium Bug
  In plaats daarvan kregen we: Reality TV 21

Lezersvraag: Welke toekomstmuziek had je het liefst willen horen?

Deel via Twitter of Facebook

7 reacties

5 december 2009
Vanessa

ik wil nog steeds naar Mars… of op zn minst een succesvol robotje op Mars. Dat was toch ook in de zips? Als die struikelende robotjes?


5 december 2009
Adrianus

* Persoonlijke vliegende wagen.
* Persoonlijke onderzeeer.
* Zelfrijdende auto’s.
* Glasvezel in dat ontwikkelingsgebied waar ik woon.


5 december 2009

Leuk lijstje met die ipv’s, maar ik zou het geen vaporware willen noemen. Het zijn eigenlijk allemaal dingen die technisch wel kunnen, maar toch niet aanslaan. Bij ons in het ghetto kunnen we zelf scannen in de AHXL Overvecht, maar dat doe ik alleen op zaterdag als het druk is. Ik heb geen ambitie om onbetaalde kassière te worden, en al is die handscanner nog zo SF, de meisjes achter de kassa zijn leuker.


7 december 2009
Arjen

De slimme koelkast, die had ik wel willen hebben. En dan ook meteen maar andere slimme kastjes, zodat de eet- en drinkvoorraad automagisch op peil blijft. Van al die andere dingen vind ik het geloof niet heel erg dat het niet gekomen is.


8 december 2009

Hologram projectie! Ja, die was er wel, soort van bij de Amerikaanse verkiezingen. Maar ik had gedacht dat we al bij elkaar in de huiskamer zouden verschijnen, al bellend, in je ochtendjas.


8 december 2009
Adrianus

Die ‘hologram projectie’ bij de amerikaanse verkiezingen was augmented reality.

Op de CeBit zie je elke keer Fraunhofer et. al. leuke dingen doen, maar dat is nog te clunky en lelijk. Damn Apple! ;) Nu wil iedereen altijd design meuk dat er leuk uitziet.

Basisprobleem bij hologram projectie is dat je van alle kanten weerkaatsend licht moet simuleren… dus moet je *iets* atomairs op die plaatsen hebben… en dat is clunky… of heul gevaarlijk. Voorlopig.


11 december 2009
Leo de Groot

Van consuminderen had ik gehoopt iets meer te zien. Niet als woord, want de uitdrukking staat me tegen, maar wel als nieuwe trend. Jammer dat politici nog steeds niet het lef hebben om de economische crisis een handje te helpen om de consumptiedrift van ‘westerse’ aardbewoners aan banden te leggen. Diverse crises, zoals milieu- klimaat-, dierziekte- en voedselcrisis zouden voldoende reden moeten zijn om het economisch klimaat bewust te verzieken, maar in plaats daarvan worden miljarden geleende Euro’s in het bankwezen gepompt om het wereldwijde piramidespel op gang te houden.