donderdag 19 november 2009, 07:00

43. Oerbrood

brood

In de jaren nul schoven we alle pita, croissantjes, ciabatta’s en bagels resoluut van tafel. Eigen brood eerst! Degelijke gezonde boterhammen wilden we. Eerst in de hippere horeca, waar we steeds vaker centimeters dikke plakken brood onder onze kaas met rucola en truffelmayonaise vonden, met een korst zo hard dat het arme horecabestekje erop vast liep.

Dat wilden we natuurlijk thuis ook. Alleen hadden alle oud-hollandsche bakkertjes op de hoek inmiddels het loodje gelegd. Gelukkig bood het supermarktschap een veel ruimere keus. Naast de ouwe knip en de kale kadetten verrezen broden uit onbekende, maar geruststellend klinkende broodstreken. Oberland, Salland en Giessendam (b)leken echte bakkersgebieden, die ons bevoorraadden met mooie donkere Oer-, Klooster- en Vloerbroden.

Gelukzalig zaagden wij rustieke hompen donkerbruin brood, het was alsof een Franse mère het zelf voor ons gebakken had. Hoe ontluisterend was dan ook de grote onthulling door de Keuringsdienst van Waarde: al die broden bleken geen vezel gezonder of ambachtelijker dan die ouwe knip, maar ze werden donker geverfd met gebrande mout:

Wat nu te doen nu met onze behoefte aan echt kwaliteitsbrood? Er waren, zoals altijd, twee routes. We moesten òf meer tijd òf meer geld besteden.

Omdat allerhande kookprogramma’s ons al wijs hadden gemaakt dat geen keuken compleet is zonder ruwstenen vijzel en mini-blowtorch, leek het in huis halen van een broodmachine helemaal niet zo gestoord. Wie er zelf nog geen gekocht had, kreeg er wel een in zijn Kerstpakket. Eén op de vijf gezinnen heeft ooit gedacht genoeg tijd te hebben om zelf brood te bakken. Een mooi idee, zo’n huis met heerlijke bakgeuren, maar inmiddels staat het apparaat mooi naast de ijsmachine ergens op een een te hoge plank of op Marktplaats.

Dan maar er een hoop geld uitgeven (wel vaker de populaire keuze in de jaren nul). In broodjuweliers als het Vlaamsch Broodhuys, de Bakkerswinkel of de Ambachtsbakkers worden dan ook geen broden verkocht, maar “rustpunten in een drukke samenleving“. Ze kosten zo’n vijf euro en gaan als eh… warme broodjes over de toonbank. Voor wie dat nog niet authentiek genoeg was, was er Bakkerij Hartog, het broodbedevaartsoord van Amsterdam, waar graansnobs van heinde en verre naartoe fietsten om op zaterdagochtend eindeloos in de rij te staan (wat dus zowel veel tijd als veel geld kostte). Uitzinnig enthousiasten bakten met meel van Hartog hun eigen brood.

Ondertussen hebben supermarktketens van hun mout-deconfiture hun paradepaardje gemaakt. We smeren ’s ochtends bammetjes van witbrood dat bruin is of bruinbrood dat wit is en dat bestaat uit chichorei, mout en een hoop gebakken lucht. Fopbrood en boerenbedrog voor drukke gezinnen die geen geld en geen tijd hebben voor het echte werk.

Ook gesignaleerd: powercooking, ontbijtrepen en shakes, Herman Brood

Lezersvraag: Welke route heb jij genomen? Zelf doen, duurkopen of lekker fopbroden?

Deel via Twitter of Facebook

6 reacties

19 november 2009
Adrianus

Ik krijg rijst bij ontbijt… maar heb een broodmachine, een ijsmachine en een Albert Heyn vlakbij (in NL).

Maar mijn echte ontbijt is nog steeds koffie en een peuk.


19 november 2009
Peach

Regelmatig heb ik mijn gehemelte stukgebeten aan het ubercrispy brood van de Bakkerswinkel in het Westerpark, waar overigens Matthijs van Nieuwkerk zijn ontbijt ook graag neemt. Hoe houden die Fransen dat toch vol!
Nieuwste AH-rage: kilozwaar ongesneden brood. Kost je meer geld en meer tijd, want het lukt mij nog steeds niet nette sneetjes af te snijden.
Ik ben als Young Urban Person voor duurkopen. Zelfdoen heb ik enkele malen geprobeerd, maar het meel dat je koopt komt alsnog uit de AH- of Koopmansfabriek, dus erg veel biologischer en ambachtelijker wordt het er niet van. Het proefde als een Knorr-wereldgerecht. Komen die trouwens ook in de lijst?


19 november 2009

hoho, geen gedis van mijn HARTOG! OOST GOT THE MOST!
Oh sorry, maarre.. voorzichtig aan heh. ‘t Is dan wel maar twee dagen vers, daarom woon ik in oost en ligt t ook in mijn diepvries voor in de broodrooster!
Gezond en lekker en niet te duur, tenzij je extra’s gaat kopen..!
En bakker 1 in het filmpje van de keuringsdienst van waarde is onze bakker hartog.

ja, broodbakmachine na het in Australie in gebruik gezien te hebben (daar bestaat alleen maar vies wonderbread nl) maar helaas, is geen gewoonte geworden. Iemand een HEMA broodbakmachine? Voor 23 euri op te halen. In Oost.


19 november 2009

oh ja, en iedere dinsdag in mijn pauze een dubbele bruine boterham met gebakken eitje bij Hartogs Zitje aan de Wibaut voor 1,95 :)


19 november 2009

Ik ben tot op heden nog steeds dolblij met fopbrood.


20 november 2009
don boni

Misschien dat ik hier de enige ben uit de geitenwollensokkenhoek maar ik eet al sinds m’n melktanden oerbrood en dan hebben we over de jaren 80. Ik geef toe dat de reformwinkel, de gimsel en de zonnepit toen het benodigde niveau van hippigheid nog niet bereikt had, maar wat mij betreft is oerbrood niks nieuws onder de zon.