maandag 23 november 2009, 07:00

39. Band Reünies

De oorspronkelijke bedoeling van popmuziek was natuurlijk een paar jaar keigoeie muziek maken en dan doodgaan. Maar goed, tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Blijven leven, bijvoorbeeld. En daarna: geen geld hebben. Dan heb je al gauw een goeie reden om je instrument weer uit de wilgen te plukken.

En bovendien: wat was er nou voor goeie muziek gemaakt nadat jouw band uit elkaar was gegaan? Niks toch? Jullie waren toch zeker grondlegger van het genre? Het zou toch crimineel zijn om het publiek jouw originele sound te onthouden? En, ja natuurlijk hadden we vroeger de hele tijd ruzie. We waren jong en boos. Maar het was toch ook een hele mooie tijd? Of zoals Duran Duran’s John Taylor het in 2001 verwoordde: “There are difficult bastards everywhere in life. So why not stick with the ones you know?”

Zo is het ongeveer begonnen. In de jaren negentig kwamen langzaamaan bands weer bij elkaar. De Sex Pistols waren in 1996 de wegbereiders en in de jaren nul werd het volledig geaccepteerd om als band opnieuw te gaan touren. En als fan om er heen te gaan.

Dus iedereen doet het. Van obscuur (Jesus Lizard) en Nederlands (Doe Maar) tot wereldberoemd (The Police); van ouwe rockers (The Eagles) tot boybands (Take That); van half (Alice in Chains), tot heel (The Pixies); Met z’n allen (Madness), zonder oorspronkelijk zanger (Dead Kennedys, The Jam) of in je eentje zonder band (David Byrne). Eenmalig voor heel even (Big Black), eenmalig met z’n allen en daarna zonder zanger (Led Zeppelin) of eenmalig en dan toch alsnog ruzie krijgen (Pink Floyd).

Een speciale categorie waren de bands die zich eerst keurig aan de oorspronkelijke bedoeling van de popmuziek hadden gehouden, maar daarna alsnog een reünietournee begonnen zoals The Doors of INXS. En de band waarvan de levende leden wel bij elkaar kwamen, niet om muziek te maken, maar om een computerspel te promoten.

Behalve geld verdienen (heel veel geld verdienen) gaat het bij band reünies uitsluitend om het vieren van vroeger. Er wordt vrijwel nooit een nieuwe plaat gemaakt en áls het wel gebeurt dan wordt die vakkundig vermeden tijdens het optreden. Uiteindelijk blijkt een reünie concert vaak opvallend geslaagd; omdat het zo gezellig was, je hard hebt gelachen om hoe ze er nu uitzien of omdat het eigenlijk heel erg goed was.

Het lijkt ons dat er tijdens de jaren negentig en nul genoeg bands uit elkaar gegaan zijn om deze trend nog lange tijd vol te houden. Onze voorspelling voor de heetste ticket van 2016: BZN.

Ook gesignaleerd: Éénplaattournees (Berlin van Lou Reed; Smile van Brian Wilson; It Takes a Nation of Millions to Hold us Back van Public Enemy); Mamma Mia, de jukebox musical

Jaren tien equivalent (voorspelling): Supergroepen

Lezersvraag: Welke reünietournee heb jij bezocht?

Deel via Twitter of Facebook

6 reacties

23 november 2009
Marly

Genesis, in 2007.


23 november 2009

hey! Big Star deed reunie MET nieuwe plaat! Maar goed.. hoe die heette, dat ben ik wel vergeten..
even opgezocht: In Space..


26 november 2009

Geen, maar het beste concert van mijn leven was McCartney in Ahoy, 1987 meen ik, omdat dat het eerste concert was van een Beatle met Beatle-materiaal sinds de Beatles. En het was zo smaakvol gedaan dat het niet beet, maar ontwapende, veroverde, vervoerde. Zal het nooit vergeten. En ik was toch ook wel HEEL erg blij met die Floyd-reünie hoor. Waar ik natuurlijk niet was – die bekeek ik op tv. Heel eighties eigenlijk.


27 november 2009
Andre Kampbeul

Heb in de jaren 0 2x de Pixies bezocht. Handig, want die lagen al uit elkaar toen ik een beetje muzikaal bewust werd. En steengoed, live.

Was ook mooi: Berlin van Lou Reed. Heb geen zin om de man zijn nieuwe werk te horen spelen, dus dit was een uitgelezen aanleiding hem eens live te zien.

Ook nog gezien in comeback: mijn jeugdzonde Living Colour, die blijk gaven van gevoel voor humor door het concert te openen met AC/DC’s Back in Black.

David Byrne’s naam in dit artikel is niet helemaal eerlijk; die komt niet “in zijn eentje bij elkaar”, maar maakt gewoon al solowerk sinds the Talking Heads uit elkaar zijn (en daarvoor). Van een reunie van de Heads is geen sprake.


29 november 2009
Arjen

@Andre: Toegegeven, het is geen reunie, maar bij de afgelopen concerttournee speelde David Byrne praktisch alleen maar Talking Heads werk, op zo’n manier dat je het idee kreeg dat je bij een Talking Heads concert was.


1 januari 2010
Chiel

En we gaan gewoon door in de jaren 10: http://www.nu.nl/muziek/2154049/soundgarden-kondigt-reunie.html