dinsdag 24 november 2009, 07:00

38. BNN

In 1998 kwam BNN het omroepbestel binnen gehuppeld (als eerste nieuwe omroep in 23 jaar) om eens een flink potje brutale jongerentelevisie te maken. We raakten er niet over uitgesproken. Met Neuken doe je zo en Spuiten en Slikken werden gezonde jonge mensen-interesses en onderzoekjournalistiek spectaculair gekruist, wat verrukkelijke beelden van geile en stonede hotties Sophie Hilbrand en Nicolette Kluijver opleverde. BNN, net zo min vies van plassex als van chemokuren, doorbrak ook het taboe op de ongeneeslijk zieke jonge mens met verpletterende programma’s Je zal het maar hebben en Over mijn lijk van Patrick Lodiers.

Hoogtepunt was natuurlijk De Grote Donorshow in 2007. De Tweede Kamer, de hele wereldpers en wij trapten met open ogen in het onwaarschijnlijke gegeven dat  een donor-nier als hoofdprijs in een reality-programma werd weggeven en spraken er schande van. Grote bewondering en prijzen (een Emmy!) vielen de makers van het geweldige programma ten deel,  maar het donorsysteem veranderde niet en is nog steeds belazerd.

Niet alles had een hoger doel of diepgang. Met de improvisatiehumor van de Lama’s brak hersenloze theatersport nationaal door. Niks drie uur kap/grime, zoals bij Koefnoen of Kopspijkers, maar lekker onvoorbereid de vloer op. Deze wedstrijd de-leukste-thuis, nam griezelige proporties aan met de reality-contest Lama Gezocht, waarvoor alle kantoorhumoristen van Nederland zich aanmeldden. Ene Ad-Just Bouwman won, waarna de Lama’s gelukkig stopten.

Bart’s Neverending Network, zo werd de omroep na de dood van oprichter Bart de Graaff in 2002 gedoopt. Maar we hebben de ondergang van dit monument in het vizier. ONM stopt en in plaats van een kweekvijver van onaangepast talent is BNN een podium geworden voor uitgeputte Lama’s, TMF-types op zoek naar diepgang en de tweede carrière voor Nederhoppers. Omroepvoorzitter Patrick Lodiers is enorm maatschappelijk betrokken, met eigen BV en inkomen boven de Balkenendenorm, maar gaat echt niet in een groen pak als Teringtubbie rondlopen. Bovendien: betrokken en jong is uit. De toekomst is aan de kritisch-nihilisten van PowNed en de geactiveerde bejaarden van Max.

Ook gesignaleerd: Koefnoen, Kopspijkers, Uitzending gemist

Jaren negentig equivalent: TMF

Jaren tien equivalent (voorspelling): PowNed

Lezersvraag: Ben jij in de Donorshow getrapt? En donor geworden?

Deel via Twitter of Facebook

3 reacties

24 november 2009
Adrianus

Nee, ik ben geen donor en ik wordt geen donor.

In elk geval niet voor een onbekende.

Statistisch gezien heb ik namelijk een grotere kans dat een persoon die het niet gun mijn orgaanvlees krijgt dan iemand die ik het gun.

Een spontane donor-actie zou nog wel kunnen.

En nee, ik heb daar geen enkele moeite mee. En discussies die een uitzondering tot regel verheffen doe ik al niet eens aan mee.

Er zijn al te veel mensen op de planeet.


24 november 2009
Paulina

Was al donor. Wat heb je er nog aan? De show vond ik op het geniale af (niet live gezien trouwens). Maar vraag me af of het veel heeft opgeleverd qua donors…


26 november 2009

Eindelijk een vraag die ik met een breed grijnzend: “Ja” ga beantwoorden. “Ja.”